Jane Rigler i Jose Manuel Berenguer a Blueproject Foundation, 19.06.2015

Recovering great stuff.

La Jane Rigler i el José Manuel Berenguer van portar el pot petit, el de les essències, i el van destapar per oferir-nos-el. I naturalment tota la sala s’en va omplir. Delicadesa, classe i talent. Sons que conviden a la meditació profunda i a la escolta profunda. Deep listening és un terme utilitzat per Pauline Oliveros per una sèrie de enregistraments que en algún moment em van venir a la memòria durant la sessió. Però aquests no son els únics referents. També vaig percebre harmonies profundes com les dels cants de Tuva o tibetans, i en altres instants vaig evocar el tipus de sonoritat de algunes peces de compositors per a mi tant suggerents con Stockhausen o Jep Nuix. I és que les asociacions a vegades son inevitables, sorgeixen sense que un les cridi. Però això no resta en absolut res a la originalitat de la música presentada. Son associacions de idees produides per un estímol potent i irresistible: la bellesa de allò que estàs escoltant, que a moments et recorda altres belleses escoltades, de la mateixa manera que a vegades un paisatge preciós que estàs contemplant et desperta de la memòria profunda un altre paisatge contemplat en una altra ocasió i que també et va fer feliç. Els 45′ van passar sense que m’en adonés. És el mateix que hem va passar el primer cop que vaig anar a Roma, i com a fita obligatòria vam anar a veure La Pietà de Michelangelo. Em vaig quedar mirant-la un instant, i de cop els altres em van dir “va, que marxem!” i resulta que havia estat 30 minuts contemplant-la embadalit sense adonar-m’en. El temps té una sensació de durada relativa, i quan es passa bé accel.lera. Posat dins de la música, el temps va fluir veloç perquè m’hi trobava bé. Escolta profunda que et porta a un estat de tranquil.litat en el que podries estar hores i hores. Magnífica experiencia feta possible gràcies a la Jane i el José Manuel.