Barbara Held & Benton C. Bainbridge at Flux Club Antic Teatre, 22-10-2018

Barbara Held & Benton C Bainbridge ofereixen un concert audiovisual en directe, aprofitant el pas per Barcelona de l’artista Benton C Bainbridge.
Barbara Held, flautista i compositora, i Benton C Bainbridge, pioner de la creació del vídeo analògic en temps real, interpretaran el seu projecte col·laboratiu. Els artistes han creat un sistema personalitzat de hardware i software de síntesi audiovisual que interconnecta so acústic i electrònic amb imatges processades en temps real. El seu treball explora els límits dels processos generatius i la performance expandida. L’activitat sísmica solar, la respiració humana i altres mesures periòdiques inspiren les seves estratègies estructurals.

El software d’àudio és disseny de Josep Aymí.

BARBARA HELD és flautista de formació clàssica. La seva trajectòria com a compositora ha anat evolucionant a partir de col·laboracions amb compositors experimentals com David Behrman, Alvin Lucier o Yasunao Tone, el treball dels quals es basa a crear situacions experimentals on l’intèrpret té llibertat per explorar les possibilitats sonores. Va ser col·laboradora fundadora del Bowery Ensemble, grup molt vinculat als compositors Morton Feldman i John Cage durant els anys vuitanta a Nova York. I a Espanya va viure el procés de canvi amb el Grup Instrumental Català, amb Carles Santos, Mestres Quadreny i Joan Brossa.
Com a flautista i artista sonora ha dut a terme molts treballs d’instal·lació audiovisual en col·laboració amb altres artistes com Paloma Navares, Francesc Abad, Pere Noguera i Eugènia Balcells. Les seves composicions de vídeo i música amb Ursula Scherrer, Francesca Llopis, Adolf Alcañiz, Toni Serra i Benton C Bainbridge s’han presentat en entorns molts diversos, des del Z to A Festival organitzat pel Storefront for Art and Architecture als carrers de Nova York fins al Festival LOOP de videoart a Barcelona.
Va ser comissària de “Lines of Sight”, un cicle de set programes per a rwm, la ràdio web del Museu d’Art Contemporani de Barcelona, des d’on s’exploraven diferents idees al voltant de la transmissió i el radioart com a mitjà d’expressió creativa. També per encàrrec del Macba, va muntar l’exposició “Posibilidad de acción. La vida de la partitura”, dedicada a l’exploració de la notació musical entesa, en sentit ampli, com un suport de transmissió musical i visual.
Va ser creadora del festival “Música a Metrònom” a Barcelona, on va desenvolupar un laboratori de creació artística en col·laboració amb científics del CSIC.
Observatory
, una instal·lació generativa multicanal, es va presentar per Contour Editions a Eyebeam de Nova York; i més tard amb Lisa Joy (W) de Benton C Bainbridge es va mostrar com a part de “Escuchar con los ojos. Arte sonoro en España, 1961-2016”, una exposició col·lectiva d’art sonor espanyol des de mitjans del segle passat a la Fundación Juan March de Madrid. Basada en la sonificació de mesures heliosismològiques, la peça tradueix dades numèriques a una altra estructura numèrica: la sèrie d’harmònics d’una nota de flauta capturada, filtrada i modificada en el ritme de les ones de so produïdes per oscil·lacions solars.
El seu treball ha estat publicat per The Third Rail Quarterly, Anòmia, la revista FO A RM, Leonardo Music Journal, i en el CD de Lovely Music Ltd. “Upper Air Observation”.

https://barbaraheld.com

BENTON C BAINBRIDGE és un artista del Bronx (Nova York, 1966) que treballa amb els seus propis sistemes personalitzats per crear ambients d’immersió, instal·lacions interactives i obres d’art amb vídeo en temps real.
Com a resident a l’Experimental Television Center, Bainbridge ha fet obres que apliquen les estratègies formals i practiques de la música a les imatges en moviment. Ha sigut VJ en dues gires mundials amb els Beastie Boys i va crear efectes especials de vídeo per a “Staring at the sun” de TV On the Radio.
Projectes recents inclouen “The Neck is a Bridge to the Body” amb Kaki King / Glowing Pictures i dues col·laboracions amb Jin Hi Kim, “Ghost Komungobot” i “Digital Buddha” que va ser l’acte de clausura del Festival Internacional d’Art Digital de Bandung, Indonèsia, el juliol del 2016. BIDAF 2016 també va comptar amb la instal·lació de vídeo interactiu de Bainbridge “Picturing You”.
El treball de Bainbridge s’ha exhibit al Museu Whitney d’Art Americà, Museu d’Art Modern, Lincoln Center, Museu de la Imatge en Moviment, Museu Americà d’Història Natural, The Kitchen, Frieze Art Fair (NYC), EMPAC (Troy, NY), SFMoMA (San Francisco), Hirshhorn Museum and Sculpture Garden (Washington, DC), Dallas Video Festival, Boston Cyberarts Festival, Mercat de les Flors (Barcelona), LUX2006 (Sevilla), Auditorium Parco della Musica (Roma), Sonic Light (Amsterdam), Wien Moderne (Viena), Inventionen (Berlín), Teatro Colón CETC (Buenos Aires), CELCIT (Managua), Exposició Internacional d’Horticultura (Xi’an, Xina), Festival de Corea (Seül), Good Vibrations (Austràlia) i MTV Networks (global).
L’estudi comercial de Bainbridge, Intersection Arts, va iniciar recentment la desena temporada de One Step Beyond en el Museu Americà d’Història Natural (Nova York). Bainbridge ha sigut artista resident de One Step Beyond des de la seva creació.
Bainbridge ensenya “Noves formes” en el Departament d’Arts Digitals de la School of Visual Arts de Nova York. El seu navegador generatiu “justasecXYZ # 3” es va mostrar fa poc a l’exposició de MFACA “Techtonic Shift” en línia a justasec.XYZ.

http://www.bentoncbainbridge.com